2020: Een kanteljaar voor het Kasteel van Gaasbeek

First things first: wij wensen u een ongelofelijk mooi, prikkelend en warm schrikkeljaar toe en nodigen u graag uit om onze nieuwjaarsbrief te lezen. 

Voor het Kasteel van Gaasbeek wordt 2020 alvast een waar kanteljaar, de uitwerking van het masterplan komt op kruissnelheid waardoor wij na 30 augustus de poorten van het kasteel sluiten voor een grote restauratiecampagne die twee en een half jaar zal duren. Het omliggende park en de Museumtuin blijven tijdens deze werken toegankelijk voor het publiek. ​

Maar vooraleer het zo ver is, kan het kasteel vanaf 1 april 2020 nog een laatste keer bezocht en ervaren worden in de vorm waarin het sinds 1924 als museum geopend werd. Zo krijgt iedereen ruimschoots de kans om tijdelijk afscheid te nemen van de historische kasteelinterieurs en de daarin permanent opgesteld kunstwerken. 

Een duik in het spiksplinternieuwe jaar: 

Programma 2020

Nacht van de Geschiedenis: 'nieuwe buren'
ZA 14.03

Eind achttiende eeuw kwam het Kasteel van Gaasbeek in bezit van het adellijke Milanese geslacht Arconati Visconti. In het kader van De Nacht van de Geschiedenis – een initiatief van het Davidsfonds – belichten wij de bewandelde wegen en achtergelaten sporen van deze ‘nieuwe buren’ voor Gaasbeek en omgeving. Drie generaties kasteelheren en -dames passeren de revue in een boeiende lezing en een speciaal voor de gelegenheid uitgewerkte rondleiding. Onze blik blijft niet enkel op de Italiaanse kasteeleigenaars gevestigd, maar richt zich ook op het decor en het bijzondere tijdsgewricht waarin deze ‘nieuwe buren’ terechtkwamen. Met name de aanloop naar de Belgische onafhankelijkheid en de woelige eerste jaren van de nieuwe staat. We treden binnen in de ongemeen interessante wereld van drie generaties Arconati Visconti.

Last Call for Gaasbeek
WOE 01.04 » ZO 30.08

Het Kasteel van Gaasbeek sluit in het najaar van 2020 zijn poorten voor ingrijpende restauratiewerken. Hoog tijd dus voor een laatste bezoek! In een grote finale zetten we onze topstukken in de kijker. Bezoekers kunnen op stap met markiezin Arconati Visconti, Chris Lomme kroop voor onze audiotour in de huid van deze markante dame. Gezinnen kunnen zich op sleeptouw laten nemen door de ludieke bende van muis Arnoldus XVI en zo het kasteel op een speelse wijze ontdekken. Plezier gegarandeerd! Voor wie het kasteel eens door een ongewone bril wil bekijken is er een unieke audiotour, gemaakt door enkele mensen die de wereld anders zien, horen, ruiken, proeven en voelen. ​
‘Last Call for Gaasbeek’: een laatste kans voor wie wil genieten van het kasteel waarin - heel even nog - alles is zoals het was!

Erfgoeddag: De Nacht
ZA 25.04 » ZO 26.04

De Nacht als schuilplaats van mythes, legendes en allerhande verhalen. Ter gelegenheid van Erfgoeddag dompelt het Kasteel van Gaasbeek zich onder in de wondere wereld van de ‘Metamorfosen’ van de Latijnse dichter Ovidius. Een verhalenbundel over goden en mensen, gewelddadige passies en onvervulde verlangens. Een episch vat vol vertellingen die talloze kunstenaars en schrijvers door de eeuwen heen inspireerden en die door hen vereeuwigd zijn. Met zijn unieke stucplafond in het voorbeeldig gerestaureerde Barokpaviljoen is het Kasteel van Gaasbeek daar een bevoorrecht getuige van.
Voor één dag veranderen kasteel en omliggend park in een ontdekte schuilplaats, waarin verschillende verhalen ronddwalen. Nu eens gefluisterd, dan weer bulderend luid.


Fase 2 Masterplan gestart

Restauratie kapel en triomfboog
Momenteel staan twee historische gebouwen in het kasteelpark in de steigers.
De Sint-Gertrudiskapel (1625) dateert uit dezelfde periode als het onlangs gerestaureerde Barokpaviljoen. Beide gebouwen kwamen er in opdracht van graaf René de Renesse de Warfusée, die van het kasteeldomein een feestelijk barokpark maakte. Na de restauratie zal de kapel gebruikt worden voor intieme concerten en huwelijksvieringen.

De neoklassieke triomfboog was de wellicht meest ambitieuze folly van markies Paul Arconati. Hij kaderde in een groots opgezet architecturaal eerbetoon aan Napoleon. De eerste steen werd al gelegd in 1805, maar pas in 1813 werden de werken afgerond, twee jaar voor De Slag bij Waterloo. De triomfboog was tot voor kort overwoekerd door klimop, waardoor hij het uitzicht van een pittoreske ruïne kreeg. Na de restauratie krijgt hij zijn prominente plaats als meest gefotografeerde monument in het park weer terug.

De oplevering van deze werken is voorzien in het najaar van 2020... wij kijken er alvast naar uit! 

Tess Thibaut

Pers & communicatie, Kasteel van Gaasbeek

Nieuwjaarsbrief 2020

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel, middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de intrigerende Franse markiezin Arconati Visconti. Zij was de schoondochter van aristocraten Giuseppe en Costanza Arconati Visconti die van dit kasteel, tussen 1821 en 1839, een unieke ontmoetingsplaats maakten voor intellectuele uitwisselingen tussen verbannen Italiaanse politici, Europese schrijvers en wetenschappers. Ook Marie Arconati Visconti stond open voor de grote intellectuele debatten van haar tijd, waarvan onder andere haar briefwisseling met en steun voor Alfred Dreyfus getuigen. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. 

Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Neem contact op met

Kasteelstraat 40 1750 Gaasbeek (Lennik)

+3225310130

[email protected]

www.kasteelvangaasbeek.be