Een blik achter de werfdoeken van het Kasteel van Gaasbeek

In september 2020 sloot het Kasteel van Gaasbeek, voor het eerst in bijna honderd jaar, de deuren voor bezoekers en vatte de grote restauratiecampagne aan. Een delicate opdracht die werd toegewezen aan het architectenbureau Origin.

De restauratie van het kasteel is de kers op de taart voor het Masterplan dat het hele kasteeldomein een spectaculaire boost zal geven. De historische parkgebouwen werden al gerestaureerd en aan de straat verrees een gloednieuw onthaalgebouw dat de toegangspoort zal vormen tot de hele erfgoedsite. Naast een grote ontvangstruimte met ticketbalie zullen ook de museumshop, de kasteelbibliotheek en het archief hier te vinden zijn. Maar ook het kasteel zelf transformeerde tot een indrukwekkende werf. De restauratie van de kasteelinterieurs vormt immers het sluitstuk van het omvangrijke Masterplan. Het einddoel? Een prachtig gerestaureerd kasteel dat in 2023 opnieuw de deuren opent voor bezoekers met maar liefst 30% meer museale ruimte, een fors verbeterde toegankelijkheid, een caffè in het voormalige koetshuis en een vernieuwde scenografie.

Architectenbureau Origin heeft de ambitie om de geest van het kasteel zo goed mogelijk te bewaren. Voor de nieuwe ingrepen, ter bevordering van de toegang en circulatie, wordt er gebruik gemaakt van nieuwe materialen, waarbij de motieven geïnspireerd zijn op deze die de markiezin Marie Arconati Visconti en haar architect Charle-Albert introduceerden in het kasteel. De overige kasteelinterieurs worden één voor één nauwgezet en met veel respect voor hun laatnegentiende-eeuwse Gesamtkunstwerk-gehalte gerestaureerd. De kleurrijke wandschilderingen in de kamers, gangen en zalen die in de twintigste eeuw overschilderd werden, worden nu minutieus gereconstrueerd, net als de lambriseringen. Het ontwerp van architectenbureau Origin streeft ernaar evenwichtig en respectvol om te gaan met zowel de noden van het publiek als het museum zelf, een uniek Theatrum Historiae dat Markiezin Marie Arconati Visconti aan de Belgische Staat schonk in 1922. Gedurende de laatste jaren evolueerde het kasteel van een statisch museum tot een dynamisch erfgoedlaboratorium waar historisch erfgoed geconfronteerd wordt met hedendaagse kunst.

De werken op de kasteelsite worden gecoördineerd Het Facilitair Bedrijf. ​

Persdossier

PDF - 9.4 Mb

Tess Thibaut

Pers & communicatie, Kasteel van Gaasbeek

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel, middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de intrigerende Franse markiezin Arconati Visconti. Zij was de schoondochter van aristocraten Giuseppe en Costanza Arconati Visconti die van dit kasteel, tussen 1821 en 1839, een unieke ontmoetingsplaats maakten voor intellectuele uitwisselingen tussen verbannen Italiaanse politici, Europese schrijvers en wetenschappers. Ook Marie Arconati Visconti stond open voor de grote intellectuele debatten van haar tijd, waarvan onder andere haar briefwisseling met en steun voor Alfred Dreyfus getuigen. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. 

Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Neem contact op met

Kasteelstraat 40 1750 Gaasbeek (Lennik)

+3225310130

kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be

www.kasteelvangaasbeek.be