Een gerestaureerd kasteel

Het Kasteel van Gaasbeek maakt zich, na een schoonheidsslaap voor restauratiewerken, klaar om glorieus te ontwaken.

In september 2020 sloot het Kasteel van Gaasbeek, voor het eerst in bijna honderd jaar, de deuren langdurig en vatte de grote restauratiecampagne aan. Intussen, net geen drie jaar later, zijn de werfgeluiden weggedeemsterd en is de spreekwoordelijke kers op de masterplantaart gezet: de restauratie van het Kasteel van Gaasbeek.

Voor het kasteel transformeerde tot een indrukwekkende werf, werden de historische parkgebouwen al gerestaureerd. Aan de straatkant verrees een nieuw entreegebouw dat zowel de ticketbalie als de museumshop en kasteelbibliotheek herbergt. De restauratie van de kasteelinterieurs vormde het sluitstuk van het omvangrijke masterplan. Een delicate opdracht die werd toegewezen aan architectenbureau Origin en aan aannemer Verstraete Vanhecke.

Architectenbureau Origin koesterde de ambitie om de geest van het kasteel zo goed mogelijk te bewaren. Voor de nieuwe ingrepen, ter bevordering van de toegang en circulatie, werd gebruik gemaakt van nieuwe materialen waarbij de motieven geïnspireerd zijn op deze die markiezin Arconati Visconti en haar architect Charle-Albert introduceerden in het kasteel aan het einde van de negentiende eeuw. De overige kasteelinterieurs werden een voor een, met veel respect voor hun laatnegentiende-eeuwse Gesamtkunstwerk-gehalte gerestaureerd. Zo werden de kleurrijke wandschilderingen in de kamers, gangen en zalen die in de twintigste eeuw overschilderd werden, gereconstrueerd en schitteren ze opnieuw in al hun kleurenpracht. Ook de verwijderde lambriseringen werden nagemaakt en sieren de wanden weer. Bij heropening zal er niet alleen meer museale oppervlakte zijn om van te genieten, ook meer bezoekers zullen het kunnen ervaren: voor het eerst zal de volledige eerste verdieping rolstoeltoegankelijk zijn dankzij de integratie van een lift.

Wij staan te popelen om al dat moois opnieuw te kunnen delen met bezoekers en staan aan de vooravond van een bloeiende heropleving. Op 1 juli 2023 openen wij de deuren naar een leeg maar volledig gerestaureerd kasteel. Zo kan het resultaat van de restauratiecampagne in alle puurheid bewonderd worden. Daarnaast nodigen we theatergezelschap FC Bergman uit om een audiovisuele tentoonstelling te brengen in het kasteel. Wat zij precies gaan doen, maken we bekend op 3 mei: de dag waarop markiezin Arconati Visconti honderd jaar overleden zal zijn. Dat er een link is tussen beiden, hoeven we vast niet met zo veel woorden uit te leggen.

We blikken ook al heel even vooruit: dit najaar keert de kasteelcollectie terug, die zal vanaf 2024 te bezichtigen zijn in een vernieuwde scenografie. De restauratie van zowel de binnentuin als de brasserie en de uitvoering van de wayfinding voor het hele domein, staan ook nog op de planning. ​

Terug naar het heden: het kasteelteam, in volle voorbereiding voor de heropening, verheugt zich immens op het horen weerklinken van voetstappen in en rond het kasteel.

Persdossier NL

PDF - 31 Mb

Info over de conservatiebehandeling van de wandtapijten

PDF - 4.6 Mb

Beeldmateriaal is hier te vinden en te downloaden. Gelieve steeds de correcte credit te vermelden bij publicatie.

Website preview
Kasteel van Gaasbeek
Net buiten Brussel, middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen...
Kasteel van Gaasbeek

 

Tess Thibaut

Pers & communicatie, Kasteel van Gaasbeek

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel, middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de intrigerende Franse markiezin Arconati Visconti. Zij was de schoondochter van aristocraten Giuseppe en Costanza Arconati Visconti die van dit kasteel, tussen 1821 en 1839, een unieke ontmoetingsplaats maakten voor intellectuele uitwisselingen tussen verbannen Italiaanse politici, Europese schrijvers en wetenschappers. Ook Marie Arconati Visconti stond open voor de grote intellectuele debatten van haar tijd, waarvan onder andere haar briefwisseling met en steun voor Alfred Dreyfus getuigen. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. 

Het Kasteel van Gaasbeek was de afgelopen drie jaar gesloten voor een grote restauratiecampagne en opent de deuren opnieuw op 1 juli 2023. 

Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Contact

Kasteelstraat 40 1750 Gaasbeek (Lennik)

+3225310130

[email protected]

www.kasteelvangaasbeek.be