Een unieke residentieplek in Gaasbeek

De Hermitage: één jaar, één kunstenaar, één kunstwerk

Stefan Hertmans in de Hermitage ©CLessire
Stefan Hertmans in de Hermitage ©CLessire

Op 1 oktober verschijnt Dius, de nieuwste roman van Stefan Hertmans (1951), bij uitgeverij De Bezige Bij. Hertmans schreef dit werk terwijl hij resideerde in de Hermitage: een eenvoudig huisje, verborgen in de glooiende heuvels van het magnifieke domein rond het Kasteel van Gaasbeek.

Het residentieprogramma in de Hermitage kwam tot stand dankzij de nauwe samenwerking tussen De School van Gaasbeek en het Kasteel van Gaasbeek, die sinds de heropening van het kasteel in het voorjaar van 2023 – na een lange restauratieperiode – steeds vaker de handen in elkaar slaan. Zo ontstond al een aantal mooie en sfeervolle culturele activiteiten, zoals bijvoorbeeld de tweejaarlijkse Egmontlezing en het festival ‘Wintergloed’, dat elk jaar in december plaatsvindt.

Met de Hermitage wordt die samenwerking uitgebreid en haakt het Kasteel van Gaasbeek in op de residentiemissie van De School van Gaasbeek. Om Hertmans de kans te geven om in alle rust en stilte te schrijven, werd dit initiatief een jaar lang stilgehouden. In de toekomst willen De School van Gaasbeek en het Kasteel van Gaasbeek nog meer kunstenaars de kans bieden om in deze sfeervolle kluis te werken, hopend dat het domein en de prachtige omgeving hen kunnen stimuleren en inspireren. De ambitie is om één kunstenaar telkens gedurende één jaar uit te nodigen om in de Hermitage één kunstwerk te creëren, zodat de plek zelf diep verweven raakt met het werk.

Wie graag meer info over Dius wenst: https://www.debezigebij.nl/boek/dius/

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel, middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de intrigerende Franse markiezin Arconati Visconti. Zij was de schoondochter van aristocraten Giuseppe en Costanza Arconati Visconti die van dit kasteel, tussen 1821 en 1839, een unieke ontmoetingsplaats maakten voor intellectuele uitwisselingen tussen verbannen Italiaanse politici, Europese schrijvers en wetenschappers. Ook Marie Arconati Visconti stond open voor de grote intellectuele debatten van haar tijd, waarvan onder andere haar briefwisseling met en steun voor Alfred Dreyfus getuigen. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. 

Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Neem contact op met

Kasteelstraat 40 1750 Gaasbeek (Lennik)

+3225310130

kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be

www.kasteelvangaasbeek.be