Feast of Fools. Bruegel herontdekt

Feast of Fools. Bruegel herontdekt

Van 07.04 tot 28.07.2019 in het Kasteel van Gaasbeek

Pieter Bruegel wordt vaak beschouwd als dé belichaming van de Vlaamse identiteit. Waarom is dat zo, sinds de revival van zijn werk rond 1900? Hoe komt het dat hij uitgroeide tot een icoon, een onuitputtelijke bron van inspiratie én een huizenhoog cliché? In de expo ‘Feast of Fools. Bruegel herontdekt’ maakt de bezoeker kennis met een reeks sleutelwerken van moderne meesters en nieuwe creaties van hedendaagse kunstenaars die ‘iets met Bruegel hebben’. Ze knopen aan bij zijn thema’s, herinterpreteren die, citeren hem … en tonen zo aan dat zijn werk tot op vandaag niets aan relevantie heeft ingeboet.

Bruegel, het grote misverstand
De tentoonstelling vertrekt vanuit ‘het grote misverstand’, toen Bruegel in de nadagen van de romantiek geproclameerd werd tot een diep in de Vlaamse klei gewortelde schilder van boerenkermissen, krakende sneeuwlandschappen en eeuwig ruisende korenvelden. De expo peilt naar de manier waarop Vlaamse en bij uitbreiding Belgische en internationale kunstenaars tijdens het interbellum en ook nadien omgingen met zijn artistiek legaat. Wij focussen daarbij op James Ensor, Valerius de Saedeleer, Jules De Bruycker, Gustave van de Woestyne, Frits Van den Berghe, Jean Brusselmans, Constant Permeke, Anto Carte, Otto Dix, Stijn Streuvels, August Sander, Hubert Malfait en George Grosz.
Ook cineasten en componisten ontbreken niet op het appel.

 Bruegel, vandaag
Hierbij aansluitend trekt de tentoonstelling verschillende hedendaagse registers open. Curatoren Luk Lambrecht en Lieze Eneman vroegen aan 27 hedendaagse kunstenaars om te reflecteren over Bruegels oeuvre. Dit resulteerde in creaties van Lázara Rosell Albear, Kasper Bosmans, Dirk Braeckman, Ricardo Brey,  Carlos Caballero, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, Leo Copers, Jimmie Durham, Christoph Fink, Jan Van Imschoot, Bart Lodewijks, Hana Miletić, Yola Minatchy, Elisabeth Ida Mulyani, Honoré d’O, Ornaghi & Prestinari, Jonathan Paepens, Emmanuelle Quertain, Kurt Ryslavy, Sam Samiee, Pascale Marthine Tayou, Grazia Toderi, Yurie Umamoto, Birde Vanheerswynghels, Peter Verhelst & Anneleen Boehme en Gosie Vervloessem. Deze creaties worden gekoppeld aan binnen de context relevant bestaand werk van Marcel Broodthaers, Mario Merz, Panamarenko en Franz West.

Ook Studio Job creëerde voor deze gelegenheid een nieuwe sculptuur: 'The Peasant Wedding, een speelse knipoog naar Bruegel.

Bruegel, wereldwijd
De expo pakt verder uit met een creatie van Rimini Protokoll, een van Berlijns meeste creatieve theatergezelschappen. Zij ontwikkelden een immersief Virtual Reality-project rond onze hedendaagse voedingsindustrie, met als ironische titel ‘Feast of Food’. In Bruegels tijd werd voedsel dicht bij de consument geproduceerd, slechts geleidelijk aan verschenen uitheemse producten op onze tafels. In de 21e eeuw is dit radicaal veranderd: Bruegels boerenfamilies zijn high-tech agro-industrieën geworden, de keuze in supermarkten is eindeloos, we kennen zelfs meestal de herkomst van wat we eten of drinken niet meer. Bovendien is de wereldbevolking in de laatste 50 jaar verdubbeld. Rimini Protokoll onderzoekt hoe onze voedselproductie veranderde doorheen de tijd. De bezoeker wordt ondergedompeld in een wereld waarin mensen voor ons werken, ver weg van onze keukens: van Rungis, vlakbij Parijs – de grootste voedselmarkt ter wereld – tot een reusachtig slachthuis in Beieren of plantages in Almeria.  

 Met de steun van
De tentoonstelling ‘Feast of Fools. Bruegel herontdekt’ kadert binnen het project ‘Vlaamse Meesters’ van Toerisme Vlaanderen, die deze expo steunt.

 

 

Praktische informatie / van zondag 7 april tot en met zondag 28 juli 2019, dagelijks open van 10 tot 18 u. (laatste toegang om 17 u.), maandag gesloten, open op feestdagen. Tickets kosten € 15, reductie- en groepstarief € 14, tot 18 jaar € 2, tot 7 jaar gratis en geven ook toegang tot kunstwerken in de Museumtuin. Het bezoek verloopt aan de hand van een audiogids (nl, fr, eng, dui, it, sp). Een rondleiding met gids kan mits reservatie.
Er is een speciale audiogids voorzien voor kinderen, in samenwerking met 'Het Geluidshuis'. Ook gezinsrondleidingen kunnen geboekt worden.
Meer informatie vindt u op  
www.feastoffools.be

Voor meer informatie over dit persbericht, contacteer Tess Thibaut via tess.thibaut@vlaanderen.be, www.kasteelvangaasbeek.be

Tess Thibaut Communicatieverantwoordelijke, Kasteel Van Gaasbeek
Over Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel, middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. U dwaalt hier door historiserende interieurs en ontdekt wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten.

Een bezoek aan het kasteel prikkelt al uw zintuigen. Verrassende tentoonstellingen met hedendaagse kunstenaars geven ons erfgoed een gedurfde twist.

Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Kasteel van Gaasbeek
Kasteelstraat 40
1750 Gaasbeek (Lennik)