Het Kasteel van Gaasbeek sluit een bruisend jaar af met winterse gloed

Maar liefst 60.000 bezoeken, zo'n 20.000 meer dan vorig jaar, ​ staan op de teller van het Kasteel van Gaasbeek en de Museumtuin. 32% van onze bezoekers kocht een combiticket en bezocht zowel het Kasteel van Gaasbeek als de Museumtuin, een bewijs dat de kruisbestuiving van natuur en cultuur aanslaat.

Met trots blikken we terug op een rijkelijk gevuld kasteelseizoen. We vierden het honderdjarige bestaan van het kasteel als museum met de terugkeer van de collectie in een gloednieuwe scenografie. De collectie ging ook een verrassende confrontatie aan met diverse hedendaagse werken die zorgvuldig werden geselecteerd of gecreëerd. Het verleden en het heden omhelzen elkaar hier innig en maken de hartslag voelbaar van wat was.

Het was een jaar waarin verschillende muzen een plek vonden in Gaasbeek,

Muziek met curator Jeroen D'hoe, literaire brieven van Leen Huet, film in de zalen en tijdens CineMuze met filmcurator Wouter Hessels, hedendaagse kunstingrepen van Philip Aguirre y Otegui I Rosa Barba I Koen Broos I Kendell Geers I Kati Heck I Gülsün Karamustafa I Maurizio Nannucci I Nadia Naveau en Sophie Whettnall, concerten van beginnende en ervaren muzikanten, lezingen, dansvoorstellingen, artist talks, … ​

En niemand minder dan Stefan Hertmans schreef zijn nieuwste boek 'Dius' in onze hermitage.

vol hartverwarmende samenwerkingen en verbinding,

Met o.a. De School van Gaasbeek, Zonnelied vzw, Agentschap Natuur en Bos, Musée de Cluny, Koninklijk Museum van Mariemont, Masiuskring, Gemeente Lennik, … Dit leidde tot vele inspirerende evenementen zoals SeptemberFestival, Week van de Verbeelding, de EgmontLezing, WinterGloed, ...

met veel plezier voor jong en oud,

Op avontuur met muis Arnoldus, Schatten van Vlieg zoektocht, Kunstendag voor Kinderen, Family Days, workshops in de Stal, Late Nights, Erfgoeddag, Open Monumentendag, Caffè Carletto, rondleidingen, schoolbezoeken, Vlaamse Meesters op hun plek, …

en heel wat vertraging en schoonheid.

Slow Mornings, yogalessen in de Gipsenzaal, tai chi in het park, slow art rondleidingen, ...

///

We zijn ontzettend dankbaar dat we zo veel moois mochten delen met al de bezoekers. Het kasteel overwintert intussen maar opent zijn poort dit jaar nog een allerlaatste keer voor WinterGloed2024, in warme samenwerking met De School van Gaasbeek. Op 12, 13 en 14 december kan je in de Ridderzaal van het kasteel genieten van een concert (ICTUS / Idylle Dramatique), een dansvoorstelling (PARTS & Cassiel Gaube) en winterse vertellingen over de rijke kasteelgeschiedenis van 800 jaar (Sarah De Grauwe).

Het kasteel opent opnieuw van 1 april tot en met 16 november 2025.

Tess Thibaut

Pers & communicatie, Kasteel van Gaasbeek

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel, middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de intrigerende Franse markiezin Arconati Visconti. Zij was de schoondochter van aristocraten Giuseppe en Costanza Arconati Visconti die van dit kasteel, tussen 1821 en 1839, een unieke ontmoetingsplaats maakten voor intellectuele uitwisselingen tussen verbannen Italiaanse politici, Europese schrijvers en wetenschappers. Ook Marie Arconati Visconti stond open voor de grote intellectuele debatten van haar tijd, waarvan onder andere haar briefwisseling met en steun voor Alfred Dreyfus getuigen. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. 

Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Neem contact op met

Kasteelstraat 40 1750 Gaasbeek (Lennik)

+3225310130

kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be

www.kasteelvangaasbeek.be