Ne mobliez mie, oefeningen in zelfbehoud

Een filmische expo van theatergezelschap FC Bergman in het Kasteel van Gaasbeek

Op 3 mei 1923 overleed markiezin Arconati Visconti, de laatste eigenares van het kasteel. Haar erfenis werd dankzij een omvangrijke restauratie in ere hersteld. Achter de schermen dompelde theatergezelschap FC Bergman zich onder in de talrijke verhalen verbonden aan deze plek. Zij raakten in het bijzonder gefascineerd door de vele foto's waarop de markiezin prijkt in een middeleeuws pagepakje. Uit deze portretten spreekt een grote nostalgie, een intens verlangen naar andere levens en andere tijden. Met deze beelden als vertrekpunt creëert FC Bergman een filmische expo die neerstrijkt in het lege maar gerestaureerde kasteel. De expo opent de deuren op zaterdag 1 juli.

 

///

Ne mobliez mie

Oefeningen in zelfbehoud - een filmische expo

Van 1 juli t.e.m. 5 november

FC Bergman I Toneelhuis I Kasteel van Gaasbeek

Aan het einde van de negentiende eeuw erft markiezin Arconati Visconti, geboren Marie Peyrat, het Kasteel van Gaasbeek. Haar huwelijk met de steenrijke Giammartino bombardeert het eenvoudige burgermeisje tot adellijke vrouw. Na het vroegtijdige overlijden van haar man spaart zij kosten noch moeite om het kasteel grondig om te bouwen tot droomburcht. Ze richt het in als een neorenaissancistisch sprookjeskasteel. In dit radicale anachronisme lijkt de markiezin thuis te komen in een tijd die ze onmogelijk van dichtbij beleefd kon hebben.

Honderd jaar geleden stierf deze melancholische markiezin. Voor haar dood schonk zij het kasteel aan de Belgische staat en het grootste deel van de inboedel aan Parijse musea zoals het Louvre en het Musée des Arts Décoratifs. Een bijzondere reeks glasplaten kwam dan weer terecht in Musée d’Orsay. Op deze foto’s poseert de markiezin, verkleed als middeleeuwse page, in haar kasteel. Schijnbaar achteloos, lezend of dromend bij het raam, maar onmiskenbaar in scène gezet.

Deze fotoreeks inspireerde FC Bergman tot de creatie van een aantal korte films die zich in en rond het kasteel afspelen. Residu’s van deze filmsets blijven her en der achter en treden in dialoog met hun omgeving. Samen met de filmprojecties nemen ze je mee in een meditatie rond een niet nader genoemde vrouw die zich, net als de markiezin, bekwaamt in gedaanteverwisselingen. Zo spint ze een web van alternatieve identiteiten rond zich heen. Wil ze zichzelf verliezen? Of probeert ze zich net van haar bestaan te verzekeren?

We zijn theatercollectief FC Bergman en Toneelhuis erg erkentelijk voor de kruisbestuiving tussen onze beide werelden en voor hun blik op de markiezin en ons menszijn. De filmische expo bruist van poëzie en esthetiek, opent onze geest en doet aanspraak op onze verbeelding. Dankzij dit soort projecten ontmoeten het rijke (kasteel)verleden en het heden elkaar in een innige omhelzing die je kan voelen tot in je kloppende hart. ​

- Isabel Lowyck, directeur van het Kasteel van Gaasbeek

Persdossier


Persdossier NL

PDF - 9.8 Mb

Beeldmateriaal


Making off


 

///

Perscontact


Tess Thibaut

Pers & communicatie, Kasteel van Gaasbeek

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel, middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de intrigerende Franse markiezin Arconati Visconti. Zij was de schoondochter van aristocraten Giuseppe en Costanza Arconati Visconti die van dit kasteel, tussen 1821 en 1839, een unieke ontmoetingsplaats maakten voor intellectuele uitwisselingen tussen verbannen Italiaanse politici, Europese schrijvers en wetenschappers. Ook Marie Arconati Visconti stond open voor de grote intellectuele debatten van haar tijd, waarvan onder andere haar briefwisseling met en steun voor Alfred Dreyfus getuigen. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. 

Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Neem contact op met

Kasteelstraat 40 1750 Gaasbeek (Lennik)

+3225310130

kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be

www.kasteelvangaasbeek.be