Open Monumentendag lokt 3000 bezoekers naar het Kasteel en de Museumtuin van Gaasbeek

Op de eerste Open Monumentendag na de restauratie van het kasteel hebben zo’n 3000 bezoekers het Kasteel en de Museumtuin van Gaasbeek bezocht. Er stonden dan ook tal van activiteiten op het programma. Naast de videotentoonstelling ‘Ne mobliez mie’ van FC Bergman - nog te bekijken tot en met 5 november - konden geïnteresseerden ook gratis de Sint-Gertrudiskapel bezoeken, waar op deze zonovergoten dag het prachtige glasraam van kunstenaar Ben Sledsens helemaal tot zijn recht kwam. Daarnaast hield historica en schrijfster Eliane Van den Ende in het kasteel een lezing over Marie Peyrat, de laatste excentrieke eigenares van het kasteel.

Nadien konden de bezoekers genieten van een verfrissend drankje op het terras van pop-up zomerbar ‘Babette’, in de binnentuin van het kasteel. Kinderen konden vrij spelen, tekenen, snuisteren in de verkleedkoffer, zich laten schminken of op het voorplein van het kasteel naar een voorstelling kijken van theater Jaja.

 

“Al voor 10u stonden bezoekers aan te schuiven om het kasteel gratis te bewonderen tijdens de hoogdag van Open Monumentendag. Jong en oud ontdekten het gerestaureerde kasteel en de expo van FC Bergman. Met hart en ziel zette het hele team van medewerkers en vrijwilligers zich in om de bezoekers te verwelkomen en te begeleiden. Op het voorplein werden de kinderen opgewacht door straattheater Jaja, maar ook in het kasteel en het koetshuis konden ze aan de slag. Voor wie even zijn/haar horizon wou verruimen, kon de lezing van de cultuurjournaliste en historica Eliane Van den Ende bijwonen. Ze nam ons mee in de wereld van onze markiezin. Aan de poort van het kasteel werd je getrakteerd op een concert renaissance gitaar. Ook de zon was van de partij. Je kon blijven hangen in de binnentuin of de zomerbar van het kasteel. Het kasteel herleeft…”. - Isabel Lowyck, directrice Kasteel van Gaasbeek

Ook in de museumtuin waren voor jong en oud talloze activiteiten georganiseerd, die op veel belangstelling konden rekenen. Naast een rondleiding door de tuin en een bezoek aan een streekmarktje kon je er leren verven met natuurlijke kleurstoffen, fruit proeven of meedingen naar de eerste plaats voor het kampioenschap pruimpitspuwen!

 

"Maar liefst 25 kandidaten namen deel aan het eerste kampioenschap pruimpitspuwen. Aster uit Dilbeek werd kampioen met een indrukwekkende prestatie: 8m30. Wij zijn erg blij met de grote interesse in de Museumtuin en de vele activiteiten. Wie Open Monumentendag gemist heeft, kan de tuin nog tot eind oktober bezoeken." - Hilde Groenweghe, agentschap voor Natuur en Bos.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel, middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de intrigerende Franse markiezin Arconati Visconti. Zij was de schoondochter van aristocraten Giuseppe en Costanza Arconati Visconti die van dit kasteel, tussen 1821 en 1839, een unieke ontmoetingsplaats maakten voor intellectuele uitwisselingen tussen verbannen Italiaanse politici, Europese schrijvers en wetenschappers. Ook Marie Arconati Visconti stond open voor de grote intellectuele debatten van haar tijd, waarvan onder andere haar briefwisseling met en steun voor Alfred Dreyfus getuigen. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. 

Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Neem contact op met

Kasteelstraat 40 1750 Gaasbeek (Lennik)

+3225310130

kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be

www.kasteelvangaasbeek.be