Opening en persbezoek expo's The Private Papers & Exquisite Corpses

Opening en persbezoek expo's The Private Papers & Exquisite Corpses

Rubens bij leven en dood & Erwin Olafs hommage aan Egmond

Het Kasteel van Gaasbeek nodigt u uit voor de opening en exclusieve voorbezichtiging van onze zomerexpo's op vrijdag 29 juni om 15 u. in het Kasteel van Gaasbeek. We voorzien een afternoon tea waarbij u als pers de mogelijkheid heeft de expo's te bezoeken onder begeleiding van de directeur van het kasteel, Luc Vanackere.

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen voor maandag 25 juni op kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be 

In 'The Private Papers / Rubens bij leven en dood' plaatsen we twee topstukken uit ons kasteelarchief in de kijker: het huwelijkscontract en het laatste testament van Rubens. Storytelling agency Shaved Monkey creëerde speciaal voor deze tentoonstelling een multimediaal project dat beide uitzonderlijke manuscripten tot leven brengt. Details worden uitvergroot en zorgen voor een bijzondere, audiovisuele ervaring. De bezoeker krijgt een unieke inkijk in het persoonlijke leven van de grote Vlaamse meester. In samenwerking met het Rubenianum, Antwerpen.

De Nederlandse meesterfotograaf Erwin Olaf (°1959) maakte foto’s geïnspireerd op het schilderij ‘De laatste hulde aan de graven van Egmond en Hoorn’ (1851) van Louis Gallait, dat de overleden graaf van Egmond (1522-1568), een van de meest markante voormalige kasteelbewoners, in beeld brengt. Speciaal voor dit vanitas-jaar herneemt het Kasteel van Gaasbeek deze expositie. De monumentale foto’s tonen de entourage van Egmond en de leden van de Brusselse schuttersgilde die hem een laatste groet brengen. Olaf voegde enkele opvallende vrouwelijke figuren toe, met een knipoog naar markiezin Arconati Visconti, de laatste eigenares van het kasteel. 

Contacteer ons
Joke Beyl Verantwoordelijke communicatie, Kasteel Van Gaasbeek
Joke Beyl Verantwoordelijke communicatie, Kasteel Van Gaasbeek
Over Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel, middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. U dwaalt hier door historiserende interieurs en ontdekt wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten.

Een bezoek aan het kasteel prikkelt al uw zintuigen. Verrassende tentoonstellingen met hedendaagse kunstenaars geven ons erfgoed een gedurfde twist.

Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Kasteel van Gaasbeek
Kasteelstraat 40
1750 Gaasbeek (Lennik)