Performance Sophie Whettnall // Ghost Trees

Wees welkom op 5 en 6 juli, op de grasvlakte voor het Kasteel van Gaasbeek

Sophie Whettnall, Ghost Trees, 2024, Kasteel van Gaasbeek
Sophie Whettnall, Ghost Trees, 2024, Kasteel van Gaasbeek

Ghost Trees

Met Ghost Trees flirt Sophie Whettnall met de grenzen tussen het zichtbare en het onzichtbare, tussen heden en verleden, tussen droom en werkelijkheid. Met biologisch afbreekbare pigmenten schildert ze schaduwen van fictieve bomen op het grasveld voor het Kasteel van Gaasbeek. De tijd lijkt stil te staan en de ontheemde schaduwen nodigen je uit tot vertraging en reflectie.

Ghost Trees maakt deel uit van de expo ‘Rebelse echo’s – 800 jaar verhalen, 100 jaar museum’. Spelend met het licht en omringd door de bomen van het park gaat haar interventie volledig op in het landschap, letterlijk zelfs: door zonlicht, het vallen van regen en het groeien van het gras vervagen de schilderingen langzaamaan, als de echo uit een imaginair verleden.

In het Kasteel van Gaasbeek is de video Midnight Sun van Sophie Whettnall te zien. Hier brengt ze het landschap letterlijk naar binnen. Zich ontdubbelend en spiegelend verweven de beelden zich met de patronen van de muurschilderingen in de Kamer van Carletto. Samen met de klankband refereren de beelden ook naar de vleermuizen die een thuis vonden in de zolders en kelders van het kasteel.

Sophie Whettnall

© Lydie Nesvadba
© Lydie Nesvadba

Sophie Whettnall (°1973, Brussel) is een Belgische multidisciplinaire kunstenares. Door middel van performance, installatie en video onderzoekt ze de relatie tussen lichaam en omgeving. Sterk beïnvloed door de landschapsschilderkunst laat ze zich leiden door haar zintuigen en haar fascinatie voor het ongrijpbare, haast desoriënterende effect van licht. De werken van Whettnall zijn stille oefeningen in contemplatie, terwijl ze tegelijkertijd de kijker activeren. Ze daagt het idee uit dat zien gelijk staat aan begrijpen.

Sinds het einde van de jaren '90 is haar werk internationaal tentoongesteld, met onder andere solotentoonstellingen in Le Pavillon de Vendôme in Aix-en-Provence (2022), Galerie Michel Rein in Brussel (2022), Bozar in Brussel (2021), Fondazione Palazzo Magnani in Reggio Emilia (2021), Galerie Michel Rein in Parijs (2021) en De CENTRALE voor hedendaagse kunst in Brussel (2019). Ze nam deel aan talrijke groepstentoonstellingen in België en in het buitenland, met name in het STUK in Leuven (2024), Gallerie degli Uffizi in Firenze (2024), Villa Empain (Boghossianstichting) in Brussel (2023) en de 52e Biënnale van Venetië (2007).


Praktische informatie

» De performance vindt plaats op 5 en 6 juli, als de weersomstandigheden het toelaten. Mochten de data wijzigen, lees je het hier. ​
» Het werk zal een tijdlang zichtbaar blijven maar onder invloed van de natuurelementen langzaam vervagen en weer verdwijnen.
» Locatie: grasveld voor het Kasteel van Gaasbeek
» Je kan de performance gratis bijwonen. Kunstenares Sophie Whettnall kan tijdens pauzes gerust aangesproken worden en vragen beantwoorden. ​
✓ Gelieve het grasveld niet te betreden tijdens de performance van Sophie Whettnall.
✓ Hou je hond aan de leiband.
✓ Het beste zicht op de performance heb je vanuit de Franse tuin (onderdeel van de Museumtuin).

Met dank aan het Agentschap Natuur en Bos.

Tess Thibaut

Pers & communicatie, Kasteel van Gaasbeek

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel, middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de intrigerende Franse markiezin Arconati Visconti. Zij was de schoondochter van aristocraten Giuseppe en Costanza Arconati Visconti die van dit kasteel, tussen 1821 en 1839, een unieke ontmoetingsplaats maakten voor intellectuele uitwisselingen tussen verbannen Italiaanse politici, Europese schrijvers en wetenschappers. Ook Marie Arconati Visconti stond open voor de grote intellectuele debatten van haar tijd, waarvan onder andere haar briefwisseling met en steun voor Alfred Dreyfus getuigen. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. 

Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Neem contact op met

Kasteelstraat 40 1750 Gaasbeek (Lennik)

+3225310130

kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be

www.kasteelvangaasbeek.be