Restauratie van het unieke stucplafond in de Gloriëtte van het Kasteel van Gaasbeek valt in de prijzen

20.06.2024

Het Kasteel van Gaasbeek werd vandaag in de bloemetjes gezet voor de restauratie van het stucplafond in de Gloriëtte. Dit project kreeg de Hans Vredeman de Vriesprijs 2018.

De Hans Vredeman de Vriesprijs is een initiatief van het Fonds Louise Vanden Bulcke, dat werd opgericht met het legaat van Louise Vanden Bulcke, een filantrope die de historische tuinen en parken in Vlaanderen een warm hart toedroeg. Dankzij dit legaat kan het Fonds, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, elk jaar een restauratieproject van een historische tuin of park in Vlaanderen bekronen. In 2018 ging de prijs naar het Kasteel van Gaasbeek voor het restauratieproject van de Gloriëtte. Nu alle restauratiecampagnes van het kasteel afgerond zijn, vond de prijsuitreiking plaats.

De Gloriëtte

Vanaf 1615 werd René de Renesse, graaf van Warfusée, burggraaf van Montenaken en heer van Gaasbeek, eigenaar van het kasteeldomein. Dankzij de bouwlust van deze - niet onbesproken - graaf werden de eerste parkgebouwen opgetrokken. Een nieuwe stijl kwam toen net uit Italië overgewaaid: de barok, met zijn voorkeur voor weelderige versieringen en dramatische effecten. Rond 1625 liet René de Renesse de Gloriëtte oprichten, vlak bij zijn kasteel. Het werd in 1654 beschreven als

'Eene ovale gemetste gloriette oft somer-salette van binnen versiert met schoone verheven wercken à la mosaïke'.

De Gloriëtte en 'The Peasant Wedding' van Studio Job, na restauratie
De Gloriëtte en 'The Peasant Wedding' van Studio Job, na restauratie

Een weelderig stucplafond

In de Gloriëtte loont het vooral de moeite om naar boven te kijken. Daar prijken de restanten van een uniek stucplafond (een mengsel van gips, marmerpoeder of pleister met lijmwater). In de loop van de twintigste eeuw raakte het plafond sterk beschadigd en gebeurden er enkele onoordeelkundige restauratie-ingrepen. Een grondige, gefundeerde en professionele restauratie was noodzakelijk.

Met de steun van het Fonds Louise Vanden Bulcke werd de verflaag die in 1929 op het stucwerk aangebracht werd, verwijderd en zo werd het oorspronkelijke, gedetailleerde reliëf opnieuw zichtbaar gemaakt. Door het verwijderen en wegschrapen van deze ‘dichtgemetste’ verflaag kregen de bloemen- en fruitguirlandes, mascarons, halfverheven figuren en friezen hun kwaliteit en leesbaarheid terug. Van bij het begin werd geopteerd voor een 'zachte restauratie', ​ waarbij verloren gegane delen niet werden gereconstrueerd. Wat bewaard bleef, schittert nu opnieuw in zijn oorspronkelijke luister.

Fragment uit het stucplafond, na restauratie
Fragment uit het stucplafond, na restauratie
Stucplafond tijdens de restauratie
Stucplafond tijdens de restauratie
Fragment uit het stucplafond, na restauratie
Fragment uit het stucplafond, na restauratie

Iconografie: de mythe van Phaëton

Op basis van wat overbleef van de verschillende taferelen kwam het restauratieteam tot de conclusie dat het plafond geïnspireerd was op de mythe van de roekeloze Phaëton. Hij smeekte zijn vader, de Zonnegod, om voor één keer met de zonnewagen te mogen rijden, de gevleugelde paardenspan waarmee de Zon dagelijks door de hemel reed en zo licht naar de mensen bracht. Het werd een noodlottige tocht. Het vierspan stoof vooruit maar herkende geen bevelen. Phaëton kon de teugels niet vieren en de zonnewagen werd een ongeleid projectiel dat rakelings langs de aarde scheerde en die in lichterlaaie zette. Jupiter schoot Moeder Aarde ter hulp en vuurde één welgemikte bliksem naar Phaëton. Zo viel hij uit de zonnewagen, zijn dood tegemoet.

Phaëton smeekt zijn vader om met de zonnewagen te mogen rijden
Phaëton smeekt zijn vader om met de zonnewagen te mogen rijden
Met een welgemikte bliksem haalt Jupiter Phaëton neer
Met een welgemikte bliksem haalt Jupiter Phaëton neer

Vrij te bezichtigen

Bezoekers van het kasteelpark kunnen het weelderige stucplafond elke eerste zondag van de maand gratis bezichtigen, van 13 tot 17 uur. Ook de Sint-Gertrudiskapel, eveneens gebouwd in opdracht van René de Renesse, is dan vrij te bezoeken in het kader van Vlaamse Meesters op hun Plek.

Met dank aan

We danken iedereen die betrokken was bij de restauratie van het stucplafond en de Gloriëtte, in het bijzonder het Departement Cultuur, Jeugd en Media, Het Facilitair Bedrijf, Studio Roma, Altri Tempi, Lode De Clercq, de Koning Boudewijnstichting, Fonds Louise Vanden Bulcke en het kasteelteam.


Tess Thibaut

Pers & communicatie, Kasteel van Gaasbeek

Herman van den Bossche

Juryvoorzitter Hans Vredeman de Vries Prijs, Fonds Louis Vanden Bulcke

Freya Joukes

Afdelingshoofd | Master Conservatie en Restauratie Polychromie, Altri Tempi

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel, middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de intrigerende Franse markiezin Arconati Visconti. Zij was de schoondochter van aristocraten Giuseppe en Costanza Arconati Visconti die van dit kasteel, tussen 1821 en 1839, een unieke ontmoetingsplaats maakten voor intellectuele uitwisselingen tussen verbannen Italiaanse politici, Europese schrijvers en wetenschappers. Ook Marie Arconati Visconti stond open voor de grote intellectuele debatten van haar tijd, waarvan onder andere haar briefwisseling met en steun voor Alfred Dreyfus getuigen. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. 

Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Neem contact op met

Kasteelstraat 40 1750 Gaasbeek (Lennik)

+3225310130

kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be

www.kasteelvangaasbeek.be