The Private Papers / Rubens bij leven en dood - Exquisite Corpses / Erwin Olafs hommage aan Egmond

The Private Papers / Rubens bij leven en dood - Exquisite Corpses / Erwin Olafs hommage aan Egmond

Zomerexpo's Kasteel van Gaasbeek 01.07 - 26.08

Maandag 7 mei 2018 — PROJECT The Private Papers / Rubens bij leven en dood

Het Kasteel van Gaasbeek trekt, na de succesvolle voorjaarsexpo Vanity Fair met werk van Thomas Lerooy en Félicien Rops, de vanitas-lijn door. Niets vergankelijker dan het leven. Dat wist ook de Vlaamse barokschilder Pieter Paul Rubens (1577-1640). Hij liet zijn cruciale wensen en belangen over zijn leven voor en zijn leven na zijn dood minutieus vastleggen.

In dit project plaatsen we twee topstukken uit ons kasteelarchief in de kijker: het huwelijkscontract en het laatste testament van Rubens. Storytelling agency Shaved Monkey creëerde speciaal voor deze tentoonstelling een multimediaal project dat beide uitzonderlijke manuscripten tot leven brengt. Details worden uitvergroot en zorgen voor een bijzondere, audiovisuele ervaring. De bezoeker krijgt een unieke inkijk in het persoonlijke leven van de grote Vlaamse meester.

In samenwerking met het Rubenianum, Antwerpen.

EXPO Exquisite Corpses / Erwin Olafs hommage aan Egmond

De dood was alomtegenwoordig in de geschiedenis van het Kasteel van Gaasbeek. Maar de een zijn dood was de ander zijn brood. Het kasteel herrees telkens als een feniks uit zijn as. Deze vanitas of vergankelijkheid van het leven op het kasteel werd in 2012 door de Nederlandse meesterfotograaf Erwin Olaf (°1959) treffend in beeld gebracht. Hij maakte foto’s geïnspireerd op het schilderij ‘De laatste hulde aan de graven van Egmond en Hoorn’ (1851) van Louis Gallait, dat de overleden graaf van Egmond (1522-1568), een van de meest markante voormalige kasteelbewoners, in beeld brengt.

Speciaal voor dit vanitas-jaar herneemt het Kasteel van Gaasbeek deze expositie. De monumentale foto’s tonen de entourage van Egmond en de Brabantse adel die hem een laatste groet brengt. Olaf voegde enkele opvallende vrouwelijke figuren toe, met een knipoog naar markiezin Arconati Visconti, de laatste eigenares van het kasteel. Daarnaast integreerde hij in het hoofdtafereel en de afgeleide portretten Belgische mode (met accessoires van o.a. Delvaux, Ann Demeulemeester, Jean-Paul Knott, Jean-Paul Lespagnard, Elvis Pompilio, Kaat Tilley, Dries Van Noten, Wouters & Hendrix, ...). Kers op de taart is de monumentale foto van een ‘echte’ vanitas, opgebouwd rond het hart van Egmond, dat bewaard wordt in een loden doosje.

 

Praktische informatie / van zondag 1 juli tot en met zondag 26 augustus 2018, dagelijks open van 10 tot 18 u. (laatste toegang om 17 u.), maandag gesloten, open op feestdagen. Tickets kosten € 12, reductie- en groepstarief € 10, tot 18 jaar € 2, tot 7 jaar gratis.

 

Voor meer informatie over dit persbericht, contacteer Joke Beyl, T. +32 (0)2 531 01 36 of joke.beyl@cjsm.vlaanderen.be, www.kasteelvangaasbeek.be.

The Private Papers/Rubens bij leven en dood

Erwin Olaf, Exquisite Corpses, De laatste hulde aan de graven van Egmond en Hoorn, 2012, in opdracht van het Kasteel van Gaasbeek
Erwin Olaf, Exquisite Corpses, Hoofdman van de schuttersgilde, 2012, in opdracht van het Kasteel van Gaasbeek
Erwin Olaf, Exquisite Corpses, Interpretatie Johanna, dochter van de graaf van Egmond, 2012, in opdracht van het Kasteel van Gaasbeek
Erwin Olaf, Exquisite Corpses, Interpretatie Sabine van Beieren, weduwe van de graaf van Egmond, 2012, in opdracht van het Kasteel van Gaasbeek
Erwin Olaf, Exquisite Corpses, Spaanse soldaat, 2012, in opdracht van het Kasteel van Gaasbeek
Erwin Olaf, Exquisite Corpses, Spaanse spion, 2012, in opdracht van het Kasteel van Gaasbeek
Erwin Olaf, Exquisite Corpses, Stilleven met hart graaf van Egmond, 2012, in opdracht van het Kasteel van Gaasbeek
Harrewijn, Jacobus (graveur), naar Croes, Jacques van (ontwerper), Het Rubenshuis te Antwerpen, 1684, RH.P.1113, Collectie Stad Antwerpen, Rubenshuis, foto: Michel Wuyts, Louis De Peuter
Peter Paul Rubens, Zelfportret, RH.S.180, Collectie Stad Antwerpen, Rubenshuis, foto Michel Wuyts, Louis De Peuter
Uittreksel testament van Rubens, 1640, Kasteel van Gaasbeek, ©Foto Lukas - Art in Flanders VZW (www.lukasweb.be)
Joke Beyl

Verantwoordelijke communicatie

Kasteel Van Gaasbeek