Kasteel van Gaasbeek breekt uit zijn muren
'Feast of Fools. Bruegel herontdekt' 07/04 - 28/07
In de expo 'Feast of Fools. Bruegel herontdekt' prikkelt het Kasteel van Gaasbeek de bezoeker om de neus ook buiten de kasteelpoort te steken. Niet enkel in de binnentuin, de Museumtuin en het park, maar ook in de lokale omgeving valt deze keer kunst te ontdekken.
Zo ging de Nederlandse kunstenaar BART LODEWIJKS de boer op in Lennik. Deze kunstenaar strijkt ergens neer na lange, verkennende wandelingen, en gaat aan de slag met een stevige liniaal en een doos krijt. De interactie met buurtbewoners die toevallig zijn pad kruisen, leidt regelmatig tot meer persoonlijk contact. Het hele proces, zowel de sociale context van wie hij ontmoet, als het tekenproces zelf, documenteert hij in tekst, foto en film. Je kunt het werk van LODEWIJKS gaan verkennen op het kruispunt van de Rooststraat en de Kleine en Grote Vijverselenweg in Lennik.
De thema’s van deze grote ‘herdenkings’-expo werden voorgelegd aan dichter en schrijver PETER VERHELST (°1962). Hij leverde een literaire bijdrage aan deze expo, zijn poëtische tekst weerklinkt op het grasplein voor het kasteel, op de vrije tonen van bassiste ANNELEEN BOEHME (°1989), STEVEN DELANNOYE (bas-klarinet), BERLINDE DEMAN (tuba) en ISOLDE LASOEN (vibrafoon). In een wervelende woordcompositie passeren talloze beelden en figuren uit Bruegels schilderijen als in een wilde droom, met op de achtergrond de voortdurend dreigende Apocalyps.
Het Nederlandse STUDIO JOB combineert traditionele ambachten en moderne technieken zoals 3D-printing in unieke stukken die geïnspireerd zijn op zowel klassieke als populaire kunsten, vaak met een vette knipoog. In het midden van het nieuw aangelegde tuintje achter het net gerestaureerde Barokpaviljoen staat The Peasant Wedding, waarvoor STUDIO JOB een alledaags voorwerp uit zijn Bruegeliaanse context haalde en op een gedurfde manier nieuw leven inblies.
KASPER BOSMANS transformeert in de ommuurde Franse tuin de traditionele bloemenpatronen tot motieven van flessen en borden. Een alledaagse beeldtaal infiltreert in de hoofse Franse tuin en alludeert fleurig op de alliantie tussen kunst, mythe en toerisme.
Op het centrale torengebouw van het kasteel wappert een vlag naar het schilderij van KURT RYSLAVY dat in de expo te zien is.
In de binnentuin van het kasteel treffen we de ‘struikelsteen’ van JIMMIE DURHAM, die in kleiner formaat herinnert aan de grote rots in Bruegels Kruisdraging. Dixit Jimmie Durham: ‘Mensen struikelen en vallen soms. Wanneer ze dat het minst verwachten. Soms ligt een voorwerp op het pad naar de toekomst of naar de keuken of ... soms kan een kleine steen in je schoen blijven hangen. Dan moet je stoppen met wat je wou doen en je bezighouden met het ”nu”.’ Durham haalt hier ook de woorden van Patrice Lumumba, de eerste in 1960 democratisch verkozen premier van de Republiek Congo, die de weg vrijmaakte voor de onafhankelijkheid van Congo. Op de komende editie van de Biënnale van Venetië krijgt JIMMIE DURHAM (78) de Gouden Leeuw. Dat is een prijs voor zijn hele oeuvre.
Ten slotte staat in deze binnentuin ook een tafel die ontworpen werd door de Italiaanse kunstenaar MARIO MERZ. Voor zijn deelname aan de Gentse extra muros expo Chambre d’Amis op uitnodiging van Jan Hoet, ontwierp Merz in 1986 deze tafel. Net als bij veel van zijn andere werken maakte hij gebruik van contrasterende materialen: het gladde, fragiele oppervlak van het glazen blad combineerde hij met het ruwe en massieve uitzicht van natuursteen. De tafel is sinds het midden van de jaren zeventig een vaak terugkerend beeldmotief in het oeuvre van Merz en staat symbool voor de ordening en groei van het universum en nodigt tegelijk ook uit om plaats te nemen, tot menselijke interactie. De link met Bruegels Boerenbruiloft is niet ver weg.
Voor meer informatie over deze expo: https://www.feastoffools.be/
De tentoonstelling ‘Feast of Fools. Bruegel herontdekt’ kadert binnen het project ‘Vlaamse Meesters' van Toerisme Vlaanderen, die deze expo steunt.
Voor het persbericht met alle informatie en beelden van deze expo: https://kasteelvangaasbeek.prezly.com/feast-of-fools-bruegel-herontdekt